חוק הגיוס | הוועדה דנה בדו”ח שקדי על גיוס חרדים לצה”ל
ועדת החוץ והביטחון בראשות ח”כ יולי אדלשטיין, קיימה היום (שני) דיון נוסף בהצעת החוק לגיוס תלמידי ישיבות לצה”ל, כאשר הדיון התמקד בדו”ח הצוות לשילוב תכליתי של חרדים בצה”ל, בראשות האלוף במיל’ אליעזר שקדי.
בפתח הדיון מחו מספר חברי וועדה על כך שהאלוף שקדי בחר שלא לבוא להופיע בפני הוועדה בטענה שאינו נפגש עם פוליטיקאים, וחלקם עזבו את הדיון בתחילתו.
הדר פרץ, יועצת שר הביטחון שהייתה חברה בוועדה הציגה לוועדה את עיקרי הדו”ח ואמרה: “שקדי היה האלוף הראשון בצה”ל שעסק בשילוב חרדים והצליח וכי כל ההמלצות שבדו”ח אשרו ע”י שר הביטחון, הרמטכ”ל ומנכ”ל משרד הביטחון. דגשי הצוות בתחילת העבודה היו שיח מכבד, הבנת הצרכים, שמירה על ערכי הליבה של העולם החרדי, הסרת חסמים.
“שר הביטחון במהלך המלחמה זיהה את חלון ההזדמנויות גם בגלל הצורך המבצעי וגם בגלל הרצון שהתעורר בציבור החרדי לקחת חלק. חיזוק לנושא שעת הרצון קיבלנו מממצאי סקר של המכון החרדי למחקרי מדיניות, שפורסם ב-17/12/23, ולפיו 73% מהחברה החרדית העידו כי התעצמה תחושת שותפות הגורל שלהם עם החברה הישראלית בעקבות המלחמה, וכ- 70% סברו שמי שלא לומד תורה רצוי שיתרום למדינה בשירות צבאי או אזרחי. “מחקר מעמיק במיוחד, המצליב נתונים מנהליים ממספר גדול של מוסדות ממשלתיים, בנוגע לגילאי 25-34 מקרב הציבור החרדי מצביע על הנתונים הבאים: 13% לא לומדים ולא עובדים, 39% רק עובדים, 19% לומדים ועובדים, ואילו 29% רק לומדים. הגם שהנתונים נכונים לשנת 2019, שם גיל הפטור עמד בפועל על 24, נכון להניח שתמונת המצב באופן כללי אינה שונה מהותית גם היום.
“התחלנו את המהלכים בתוך צה”ל ומשרד הביטחון כדי לאפשר שילוב של חרדים. נפגשנו כמעט עם כל אלופי המטכ”ל ובעלי תפקידים נוספים. עם מאות חרדים, פעילים שונים בתחום התעסוקה. הבנו שיש מגוון רחב של דעות, לאו דווקא אלה שנשמעים בעוצמה החזקה ביותר”.
רח”ט תומכ”א, תא”ל שי טייב, הציג ופירט את עיקרי המלצות הדו”ח לפי נושאים – יצירת דינמיקה חיובית ויצירת אמון, הגעה לצעירים שאינם לומדים במסגרת “תורתו אומנותו”, מכינות קצרות למתגייס החרדי, יצירת קשר ותקשורת עם המלש”ב החרדי, פיתוח כלי מיון והערכה מותאמים למתגייס החרדי, הקמת בסיס “נחיתה” והכנה ייעודי למתגייס החרדי, בסיסים לשירות משולב בזרועות, מסלולים מותאמים למשרת החרדי ושיבוץ הולם, פקודה מוסדרת לשמירה על אורחות חיים בסביבת השירות של המשרתים החרדים, הנגשת מידע באמצעות אתר ייעודי, יועץ לרמטכ”ל בנושא חרדים בצה”ל, שינוי ומיקוד משמעותי בטיפול לפני הגיוס, הובלת התהליך בצה״ל על ידי סגן הרמטכ״ל, תרגום ההמלצות לתוכנית עבודה מטכ״לית, ותוכנית להשתלבות חרדים בשוק האזרחי אחרי שירות צבאי”.
Post Comment