Loading Now

חוזרים לביה”ס, חוזרים לחברים: כך נעזור לילדים להתחבר

חוזרים לביה”ס, חוזרים לחברים: כך נעזור לילדים להתחבר

פתיחת שנת הלימודים, טומנת בחובה אתגרים רבים, לא מדובר רק בילקוטים חדשים, עפרונות מחודדים וויכוחים על כמה עטים זרחניים באמת נחוצים. עבור הילדים, אחד האתגרים הגדולים ביותר, הוא לרענן מחדש את הקשרים החברתיים האלה שאולי קצת נחלדו במהלך החופש. זוכרים את הרגע המביך הזה שפגשתם במכר ותיק במכולת, ואתם לא בטוחים אם כדאי לכם לנופף, להגיד שלום, לחבק או להעמיד פנים שלא ראיתם אותו? כן, גם ילדים מרגישים את זה. רק עבורם, זה קורה בקפיטריה מלאה בעמיתים שגבהו באופן מסתורי במטר.
החשיבות של קשרים חברתיים
מחקרים הראו כי קשרים חברתיים חזקים הם קריטיים לרווחתו הרגשית והפסיכולוגית של הילד. מחקר משנת 2020 שפורסם ב-Journal of School Psychology מצא שילדים עם חברויות חזקות נוטים יותר להצטיין בלימודים, לחוות פחות חרדה ובדרך כלל לחוות חוויה בית ספרית חיובית יותר. במילים אחרות, חברות היא לא רק הדובדבן בעוגת שנת הלימודים – היא העוגה עצמה.
אבל אחרי חופש של ימים עצלים, (אולי זמן מסך), ואולי כמות מוגברת של גלידות, צלילה חזרה לבריכה החברתית יכולה להרגיש כמו לקפוץ למים עמוקים בלי מצופים. נשמע מאתגר? לא נורא! עם קצת עזרה מההורים, הילד יכול לחזור לסצנה החברתית של בית הספר בהתלהבות ובקלות.
טיפים שיעזרו לילדכם לעורר מחדש חברויות
1. ייזמו מפגשים עם חבר לפני תחילת שנה
לפני תחילת הלימודים, ארגנו כמה מפגשים עם חברים ותיקים. זה מאפשר לילדכם לנקות אבק מהכישורים החברתיים שלו בסביבה מוכרת. זה כמו מיני-איחוד אבל עם יותר קופסאות מיץ ופחות הפסקות מביכות. ומי יודע, אולי אפילו תזכו להירגע עם כוס קפה בזמן שהילדים יתקשרו וישחקו.
2. שוחחו על זה
השתתפו בשיחות עם ילדכם על רגשותיו לקראת החזרה לבית הספר. האם הם מרגישים עצבניים לראות חברים שוב? נרגשים? שילוב של שניהם? הכירו ברגשותיהם ושתפו כמה מסיפורי הילדות שלכם – במיוחד על הפעם שבה קראת למורה שלך “אמא” בטעות. צחקו ביחד, זה יכול להפחית לחץ חברתי.
3. אומנות הסמול טוק
שיחת חולין יכולה להיות מפחידה, אפילו עבור מבוגרים. (מי לא נכנס לפאניקה כששאלו אותו לגבי מזג האוויר?) עזרו לילדכם להתאמן עם כמה נושאי שיחה פשוטים. שאלו אותם כיצד הם עשויים לקבל חבר שהם לא ראו זמן רב או מה הם עשויים לומר לחבר חדש לכיתה. אתם יכולים אפילו לשחק משחק תפקידים בתרחישים אלה בבית.
4. עודדו חברויות חדשות
אמנם חשוב לרענן חברויות ישנות, אבל עודדו את ילדכם להיות פתוחים גם לחברויות חדשות. הילד החדש בכיתה עשוי להרגיש עצבני באותה מידה, וילדכם יכול להיות זה שיעשה לו את היום. הציעו להם לחפש הזדמנויות לשתף אחרים בפעילויות קבוצתיות, או פשוט להציע חיוך למישהו שיושב לבד. ידידות יכולה להתחיל במחוות הפשוטות ביותר.
5. הגדירו שגרה חברתית
אם עד היום לוח השנה החברתי של ילדכם היה ריק כמו קופסת דגני בוקר לאחר התקפת חטיפים בחצות, עזרו לו לחזור לשגרה. עודדו אותו להצטרף לחוגים או כל פעילות בית ספרית שמעניינת אותו. זה לא רק נותן להם דרך מובנית לתקשר עם חברים, אלא גם עוזר להם לגלות תחומי עניין משותפים, שהם הבסיס לכל ידידות נהדרת.
6. היו סבלניים וחיוביים
לבסוף, הזכירו לילדכם ולעצמכם שבנייה מחדש של קשרים חברתיים לוקחת זמן. זה בסדר אם היום הראשון מרגיש קצת מביך או אם חברויות ותיקות לא ממשיכות בדיוק מהמקום שבו הפסיקו. עם סבלנות, חיוביות וקצת עידוד, ילדכם ימצא שוב את המקום החברתי שלו.
ובסוף- ילדים יודעים להסתדר בחברה. מי יודע? עד סוף השנה, אולי הם אלו שיתנו לכם טיפים איך לשמור על קשר עם החברים שלכם.

Read More

Post Comment