ברגל ימין: 10 טיפים להתחלת שנת הלימודים
1. ‘הכל מתחיל בתפילה’ – לכל דבר צריך סייעתא דשמייא גדולה, לכן, כבר מעכשיו קחו על עצמכם כמה פרקי תהילים ביום להצלחת כל אחד ואחד מהילדים. שתפו גם את הילדים גם אם הם בוגרים, שיתפללו בימים אלו בתפילת שמונ”ע תחינה אישית להצלחתם.
2. ‘הנחיתו את הבית לחיי השגרה’ – אין כמו התחלה טובה רגועה. ולכן בימים אלו הכניסו את הבית לכללי שגרה הכוללים שינה בזמן, הכנת הביגוד כבר משעות הערב המוקדמות ע”ג כסא או קולב בחדר, וקימה בזמן שבו אתם רגילים לקום בכל בוקר רגיל של לימודים.
3. ‘הפעילו שיקול דעת נכון’ – ילד בעל קשב וריכוז זקוק לעידוד יתר על המידה משום שלעיתים הדימוי העצמי שלו מאוד נמוך. ולכן חשוב שֶׁנְפַתַּחַ הערכה טובה יותר לגבי יכולתיו הלימודיות וההתנהגויות. כשילד ירגיש מוערך ואהוב על ידי בני משפחתו, הוא ירגיש זאת באופן דומה לגבי מוריו וחבריו. אל תחכו ליום הראשון של הלימודים שאז הוא יקח את התרופה. עשו זאת כבר היום וממילא היום הראשון יעבור מוצלח יותר בלי חרדות מיותרות.
4. ‘הערכה’ – כמו בשידוכין – כך במערכות הלימודים. נסו לבדוק בבקשה מי המורה, הרב, המחנכת, המגיד שיעור של ילדיכם, חפשו בבקשה את הצד החזק והיפה שלו ושבחו אותו בפני ילדיכם. מהלך זה יעורר הערצה ויתן תחושה מצוינת שיגרום לכך שהתלמידה יקבלו את דברי העומד מעליהם, בשמחה ובהבנה.
5. ‘סדר הכנה’ – כשנערכים לקרב מלחמה בין שתי מדינות, לא בהכרח שהצד החזק הוא שינצח. דווקא הצד ש’הכין את עצמו כראוי’ – לו יש את הסיכוי לנצח. חשוב שנדאג לכך ובפרט למי מילדינו שאנו יודעים שיש לו קושי לימודי – להכין את החומר ההתחלתי של הלימודים כדי שהכניסה תהיה זורמת יותר…
6. “בל תשחית’ – אם יש לכם ילדה שזה אתה עולים לכיתה א’ – חשוב שתדעו שבחדשים הראשונים אתם תופתעו לשמוע שכבר חצי ממכשירי הכתיבה ולפעמים אפילו מחברות מסוימות נעלמו כלא היו. ילדים נוטים לאבד דברים או לשכוח דברים ולפעמים גם לתת לחבריהם בלי לבקש זאת בחזרה. אי לכך חשוב מאוד להדביק מדבקה קטנה עם שם על כל פריט, כך שלפחות באם זה יימצא – תוכלו לקבל זאת בחזרה.
7. ‘זהירות בדרכים’ – הילד מתחיל ללכת לבד למסגרת הלימודים? כדאי להסביר לו את המשמעויות הדקות ביותר שיש בהליכה בדרכים. זהירות ממעבר חציה, לא מדברים עם איש זר ולא עוצרים טרמפים בשום פנים ואופן. כדאי וחשוב לעשות איתו פעמים שלש את הדרך ולוודא שהוא פועל נכון בענין. ילדים לא לומדים דברים לבד, יש להקנות להם כל דבר.
8. ‘ארוחת בוקר’ – פת שחרית שכידוע על פי חז”ל תורמת הרבה לבריאות ולריכוז של הילד, לא נועדה לחנך את הילד מה לאכול ומה לא. אין טעם לדחוף לילד דבר שהוא לא אוהב ולא כדאי כל בוקר מחדש לערוך מלחמות בנושא. כדאי לשבת עם הילד שלא זורם בענין, לבקש ממנו שיכתוב לפחות ששה דברים שהוא כן אוהב לאכול בבוקר ואז לעשות טבלה מסודרת מה מכינים כל בוקר. אנו נמנע את המלחמות בנושא משום שזה התפריט שהוא בחר. יוצא מן הכלל ימי שישי שאז ניתן להקל לשלוח מזונות – הרי שבכל בוקר חשוב שהתפריט יהיה מורכב מלחם.
9. ‘דמי כיס’ – אם עד עכשיו הורגלתם שאתם נותנים לילדיכם את מה שהם צריכים רק מתי שהם מבקשים, הרי שבאם הבת עולה לסמינר או הבן לישיבה גדולה, מן הנכון שתקבעו לעצמכם כמה ראוי לתת להם דמי כיס שיהיה להם בארנק. הם כבר מספיק גדולים שיתחילו להפעיל שיקול דעת מה לקנות. כמובן שלא מדובר בסכומים גדולים כי אז זה יכול להוביל למותרות. אי נתינת דמי כיס יכול להוביל למצבים לא נעימים מצד הילד, ואכמ”ל.
10. ‘נעמוד בקשר’ – לקבוע בכל תקופה שיחה עם המחנך והמורה, במה הילד הצליח, ועם מה הוא מתמודד, שיחה כנה ואמיתית לא כדי לצאת יד”ח. וכמים פנים לפנים כן לב האדם, שהמחנך מבין שהצלחת הילד חשובה להורים הוא מתאמץ יותר.
עלו, והצליחו.
*)רוב הטיפים מתוך הספר שו”ת בחינוך הילדים מהרב המחנך אפרים אורשלימי
Post Comment