צה״ל לבג״ץ: “ביקורת בזמן מלחמה תפגע בתפקוד הצבא ובביטחון המדינה”
לפני כמעט חודשיים, בג”ץ דן בדרישת מבקר המדינה מתניה אנגלמן לערוך בדיקה מקיפה על הכשלים שהובילו את צה”ל לאירועי טבח שמחת תורה.
מתחילת הענין בלשכת הרמטכ”ל התנגדו לכך בטענה שהדבר יפריע לתפקוד צה”ל.
היום (ראשון) מתפרסמת תשובת צה”ל לבג״ץ בנושא, ולפיה אומרים בצבא כי ההידברות בין הצדדים לא הביאה למתווה מוסכם עד כה, וכי ביקורת שכזו בעת הנוכחית, שהסלימה עוד יותר מאז יולי, תביא לפגיעה ממשית בתפקודם של גופי הביטחון. כך דווח היום ב’ישראל היום’.
בצה”ל הדגישו כי “נציגי צה”ל עשו כל שביכולתם על מנת להגיע למתווה מוסכם בנוגע לעריכת ביקורות במציאות ביטחונית מורכבת וחסרת תקדים, אך לצערם, ניסיונות אלה לא הביאו להסכמת המבקר למתווה”
“התחקור הצה”לי ביחס לאירועי שבעה באוקטובר עודנו מתנהל וטרם הושלם”, נכתב בתשובת הצבא. עוד הוסיפו, כי “הובהר לנציגי המבקר שקיומה של ביקורת במתווה המבוקש על-ידם אינו מתיישב עם המציאות הביטחונית הקיימת ועם העומס המוטל על כוחות הביטחון. אדרבה, קיומה של ביקורת שכזו בעת הנוכחית, בעיצומה של מלחמה קשה במספר חזיתות, תפגע פגיעה ממשית ומוחשית בתפקודם של גופי הביטחון, וכפועל יוצא עלולה להביא לפגיעה בביטחון המדינה”.
עם זאת, נאמר כי “מתוך הכרה בחשיבות קיומה של ביקורת חיצונית, והכבוד הרב שצה”ל רוחש למוסד מבקר המדינה, ולאחר בחינה מעמיקה ויסודית של נושאי הביקורת הכלולים בשלב א’ ברשימת הביקורות של מבקר המדינה, ולאחר הערכת הקשב הפיקודי שיידרש לצורך הטיפול בהליכי הביקורת הללו והשפעתם על מאמצי הלחימה, נמצא כי חרף הנסיבות המורכבות, ניתן לקיים ביקורות בארבעה נושאים באופן מדורג”.
“נושאים אלה קשורים בתהליכים שהמשמעויות הגלומות בעיסוק הביקורת בהם בעת הזו מגלמות בתוכן פגיעה מינימלית בביטחון המדינה. כל זאת בכפוף להערכת מצב ביטחונית, מבצעית ומודיעינית מתמשכת”.
בהתייחסות לבקשת מבקר המדינה לקבלת חומרי התחקור הצה”לי, ציינו נציגי צה”ל כי “התחקור הצה”לי ביחס לאירועי שבעה באוקטובר עודנו מתנהל וטרם הושלם”. בצה”ל ניסו להסביר את הבעייתיות שבבקשה להעביר חומרי תחקור כלשהם “טרם סיום הליך התחקור הצבאי”. לטענתם, “יידרשו משאבים לצורך העברת חומרי התחקור הצבאי לנציגי המבקר, מדובר בהליך שדורש הכנות של עורכי התחקירים וקיום פגישות עם נציגי המבקר לשם הצגת התחקירים ומתן מענה לשאלות”. בנוסף, “מסירת חומרי התחקור
תביא לפגיעה בהמשך קיום התחקור הצבאי, שחשיבותו ועצמאותו כהליך למידה מבצעי החיוני להצלת חיים אדם מובנים מאליהם, ובהמשך שיתוף הפעולה של המתוחקרים עם עורכי התחקיר”.
עוד הוסיפו: “מסירת החומרים תביא להסטת הקשב הפיקודי ממאמצי הלחימה חרף המציאות הביטחונית המורכבת, המחייבת מיקוד הקשב הפיקודי. בנוסף, חלק ניכר מן התחקור הצבאי עוסק, במישרין או בעקיפין, בנסיבות שהביאו למותם של חללי צה”ל. ממצאי התחקיר מוצגים לבני משפחות החללים על ידי גורמי מקצוע רלוונטיים בעלי ניסיון אשר נותנים מענה לשאלותיהם. מסירת חומרי התחקיר לגורם חיצוני טרם הצגת ממצאיו לבני משפחות החללים והצגת נסיבות מות יקיריהם אינה בהתאם לתהליך הסדור האמור, ועשויה להביא לפגיעה בתהליך חשוב זה”.
בסיום, הדגישו כי “למען הסר ספק, ועל אף היעדר ההסכמה, נציגי צה”ל נכונים להמשיך בשיח עם נציגי מבקר המדינה, ועומדים על הצעתם ביחס לביקורות שניתן לקיים בשלב א’ כבר בעת הקרובה, ומתכוונים להמשיך בשיח עם נציגי המבקר המדינה”
Post Comment