Loading Now

לצד הלחץ האמריקני, משבר אמון מול המצרים תוקע את המגעים לעסקת חטופים  

לצד הלחץ האמריקני, משבר אמון מול המצרים תוקע את המגעים לעסקת חטופים  

הנושא המרכזי הנמצא בויכוח חריף וחילוקי דעות במסגרת המשא ומתן מול חמאס בקהיר, הוא הוויכוח בין ישראל למצרים בנוגע לשליטה בציר פילדלפי שבגבול בין דרום הרצועה לסיני.
הערוץ המצרי “אל-ר’ד” דיווח הבוקר (שישי) שהמפגש בין חברי המשלחת הישראלית לעמיתיהם המצרים הסתיים ללא התקדמות בסוגיות ציר פילדלפי ומעבר רפיח. לפי הדיווח, הישראלים הציגו מפות של פריסת הכוחות בציר במהלך המפגש.
ראש הממשלה נתניהו סבור שהדרך היחידה לדאוג לביטחון הישראלי היא להשאיר נוכחות של צה”ל בציר, שנחשב ל”צינור החמצן” של חמאס, ושדרכו הבריח ארגון הטרור נשק רב לאורך השנים. מי שמתנגד לכך זו הממשלה המצרית שדורשת, בדומה לחמאס, נסיגה ישראלית מוחלטת משם.
הדרישה של המצרים כל כך דרמטית שבגלל מוקדם יותר השבוע הם סירבו להציג לחמאס מפות עם מיקומי הנוכחות של צה”ל לפי המתווה המוצע.
הפיצוץ בין ירושלים לקהיר התברר בעוצמה על רקע דיווחים שהצעת הגישור האמריקנית מקבלת את עמדת נתניהו להשאיר נוכחות של צה”ל בציר פילדלפי – גם אם באופן מצומצם יותר.
ובמובן המעשי, אתר Yent דיווח כי חלק מההצעות שנדונו היו:
1. הקמת מכשול תת קרקעי. כדי למנוע יצירת מנהרות אמל”ח והברחות ממצרים לתוך עזה.
מדובר בפתרון שידרוש זמן רב עד יישומו, ולכן לא ניתן יהיה להסתפק בו כפתרון בודד ומיידי. ועולה השאלה מי יממן את הקמת המכשול היקר, ובעבר דווח על דיונים מול וושינגטון למימון אמריקני.
2. פריסת חיישנים ומצלמות באופן מוגבר על כל האזור שיתעדו כל פעילות חריגה וחשודה.
בכיר מצרי התחמק שלשום בתדרוך לעיתונאים כשנשאל האם תינתן לישראל רשות להכניס “עזרי צפייה”, כדי לבחון האם המנהרות פעילות והאם מועברים נשק, תחמושת וסחורות דרך המנהרות.
3. הצבת מכשור טכנולוגי רגיש שייתן אינדיקציה על חפירת מנהרות ושינויים בתוואי השטח באופן שישראל תוכל לעקוב מקרוב אחרי הנעשה באזור במיוחד מבחינה קרקעית.
לפי דיווח של Yent: גורמים מצריים חשפו הצעה חדשה שהעלה צוות המשא ומתן הישראלי: להקים שמונה מגדלי תצפית לאורך הציר , שמתפרס כאמור על פני 15 ק”מ. הגורמים המצריים ציינו כי ארה”ב הציעה כפשרה להסתפק רק בשני מגדלים – אך קהיר דחתה את שתי ההצעות הללו, בטענה שכל מספר של מגדלי תצפית בציר יעניק לישראל אחיזה צבאית שם.
בנוסף, לפי דיווח ב”וול סטריט ג’ורנל”, מצרים מבקשת לקבל ערבות אמריקנית לכך שאם ישראל תתפשר ותיסוג מהציר כבר בשלב הראשון של העסקה המדוברת, היא לא תשוב אליה בשלבים הבאים אם התהליך ישתבש.
נתניהו, עצמו, הצהיר שוב ושוב שהעסקה במתווה שאליו הסכים אמורה לאפשר את חידוש הלחימה בשלב השני – אם המו”מ שאמור להתנהל על סיום המלחמה לא יישא פרי.
לפי דיווח של העיתונאי יוסי יהושע, אם תהיה הסכמה מול המצרים על השארת נוכחות צבאית ישראלית בציר פילדלפי , אחת האפשרויות שנשקלות היא הקמת מה שמכונה “חטמ”ר פילדלפי” ובאופן מעשי – השארת כוחות צה”ל בשטח בתצורות שונות ובתנועה, שימנעו את ההברחות.
בפיקוד הדרום מעדיפים הקמה של “חטמ”ר פילדלפי” עם נוכחות קרקעית, ולשם כך עוסקים כעת כוחות ההנדסה בחישוף שטח בסביבות הגדר, כדי להקשות על חפירות באזור.
ובינתיים הלחץ האמריקני על הצדדים להגיע לעסקה שתוביל להפסקת אש רק מתגבר ונראה שראש הממשלה נמצא בזירה מדינית כפולה הדורשת ממנו לעמוד על העקרונות הישראלים ולשמור על האינטרסים הביטחוניים גם מול ידידנו בארה”ב.
בדיון במועצת הביטחון של האו”ם, חזרה שגרירת ארה”ב לינדה תומאס גרינפילד על דבריו של מזכיר המדינה בלינקן במהלך ביקורו בישראל, ולפיהם נתניהו הסכים להצעת הגישור האמריקנית.
דבריו של בלינקן, נזכיר, הכעיסו גורמים רבים המעורים במשא ומתן, שטענו כי הוא שידר אופטימיות מזויפת לצרכים פוליטים פנימיים – על רקע הוועידה הדמוקרטית שנערכת בשיקגו.
בתוך כך, חמאס דחה את הצעת הגישור האמריקנית וטען שהיא מאמצת את העמדה הישראלית בסוגיות ציר פילדלפי וציר נצרים. לפי דיווח ב”ניו יורק טיימס”, ההצעה האמריקנית אכן מקבלת נוכחות מצומצמת של ישראל בפילדלפי.

Read More

Post Comment