Loading Now

גניבה מחשמלת | עלייה בהיקף גניבת הרכב החשמלי בשנה האחרונה

גניבה מחשמלת | עלייה בהיקף גניבת הרכב החשמלי בשנה האחרונה

זה קרה לפני מספר שבועות, אירוע של גניבת רכב הסתיים בטוויסט מעניין. תושב תל אביב בעל BYD ATTO 3 גילה לתדהמתו שרכבו נגנב מתל אביב ומיהר להודיע למשטרה. השוטרים איתרו את הרכב כשהוא נטוש כמה קילומטרים מגדר ההפרדה בשרון, לא הרחק מכביש 5, לאחר שהגנבים נטשו אותו. הסיבה המעניינת לנטישה היא שסוללת הרכב לא הייתה טעונה והם נתקעו ללא חשמל, מה שגרם להם לוותר על ה’שלל’.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
הנהג לתומו סיפר כי דחה את הטעינה לבוקר. עוד סיפר, כי בזמן שעזב את הרכב הראה מחשב הדרך כי נותרו לו רק עוד 7 ק”מ טווח, בפועל, לפי מיקום הרכב כאשר נמצא, הוא הצליח לעבור 15 ק”מ, אך ללא הועיל מבחינת הגנבים. יתכן שבכך ‘עלה’ בעל הרכב על פתרון לתופעת גניבות הרכבים ובפרט החשמליים שבהם, אך מקרה זה הוא רק קצה הקרחון של תופעת הגניבות שרק משתכללת ועולה בשנים האחרונות.
המספרים
כמות כלי הרכב החשמליים הנעים על כבישי ישראל גדלה במאות אחוזים בשלוש השנים האחרונות ומתקרבת כיום לכ־150 אלף כלי רכב פעילים, וככל שהמספרים עולים, והביקוש עולה, הרכבים החשמליים מטפסים לקדמת הטבלה מבין הרכבים הנגנבים.
עם זאת, ברור שתופעה זו רק בחיתוליה ותתעצם ככל שמספר הרכבים החשמליים יעלה ובעצם יחליף את רכבי הבנזין והסולר. על פי תחזית משרד האנרגיה, מספר כלי הרכב הפרטיים בשנת 2030 צפוי לעמוד על כ-1.3 מיליון כלי רכב. בשנת 2050, צופה התחזית כי כלל כלי הרכב הפרטיים שייסעו על כבישי ישראל יהיו חשמליים, כאשר מספרם יעמוד על כ-6 מיליון כלי רכב.
באפריל האחרון נערך בוועדה לביטחון לאומי בכנסת דיון בנושא גניבות הרכבים, לקראת הדיון חובר על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו”ח מיוחד על היקף גניבות הרכב בשנים האחרונות ובו נחשפה התופעה. לפי עיקרי הדברים, ב-2023 נגנבו בישראל 19,094 מכוניות — עלייה של כ־17% ביחס ל־2022 אז נגנבו 16,305 מכוניות בישראל. ב־2021 היה מדובר על 12,256. כאשר אחרי ה-7.10 נעצרה התופעה לחלוטין, והתחדשה במלוא עוצמתה כעבור מספר חודשים. כבר במחצית הראשונה של 2023 דיווחה ‘איתוראן’ כי חלה עלייה של 900% בגניבות כלי רכב חשמליים.
נכון לתחילת 2024 אחוז כלי הרכב החשמליים עמד על 2.5% מסך הרכבים בישראל (95,761 מתוך 4,101,377 ע”פ נתוני הלמ”ס), אך ע”פ דו”ח שפרסמה חברת האיתור פוינטר על הרבעון השני של 2024 – רכבים חשמליים מהווים 7% מניסיונות גניבות הרכב. וכך היה אף ברבעון הראשון. כאשר ע”פ נתוני 2023, מדי יום בממוצע נגנבים כ4 רכבים חשמליים ברחבי הארץ, וזו רק ההתחלה.
כיום הדגם המדווח כנגנב ביותר הוא ה-BYD ATTO 3, ואילו ב2023, הרכב בעל שיעור הגניבה הגבוה ביותר ע”פ נתוני המשטרה הוא היונדאי איוניק 5 ו-6 החשמליים, כאשר אחת מכל 20 מכוניות כאלה נגנבה בשנה האחרונה.
הסיבות
תיאורטית, כלי הרכב החשמליים הם פחות אטרקטיביים לגניבה למטרת שימוש ברכב, משום שבשטחי הרשות הפלסטינית שנחשבים כיעד מרכזי למכירת כלי רכב, אין עדיין תשתית טעינה ציבורית או פרטית מתאימה. בנוסף, חיבור המטען לסוללת הרכב כרוך בהעברת נתונים ודורש הזדהות של בעל הרכב באמצעות מפתח או אפליקציה – ואלה דברים שלנוהג ברכב חשמלי גנוב קשה להשיג.
אך ישנן 2 סיבות מרכזיות ל’פופולאריות’ של הרכבים החשמליים. האחת – סוללות הרכב החשמלי הן בעלות קיבולת גבוהה, ויכולות לשמש כמקור אנרגיה נייד חזק. גנבים מנצלים עובדה זו וגונבים רכבים חשמליים במטרה להשתמש בסוללות שלהם כגנרטורים ניידים, בין היתר לצורך הפעלת ציוד חשמלי באתרי בנייה או בישובים מרוחקים אשר לא מחוברים לרשת החשמל. הסיבה השנייה – רכבים חשמליים גדושים בחומרי גלם יקרים, כאשר המחיר להחלפת רכיבים אלקטרוניים, כמו בקרי סוללה, רכיבי מולטימדיה וכו’, עולים אלפי עד עשרות אלפי שקלים. כך מוצרים המבוקשים בתעשיית החלפים התחליפיים המוזלים לכלי רכב כאלה, במיוחד רכיבים עתירי חומרה ותוכנה, וחומרי הגלם היקרים שכלי רכב חשמליים מכילים בריכוז די גבוה, מגדילים את המוטיבציה לגניבה.
אינדיקציה ברורה לכך שכלי הרכב החשמליים הפכו בשנים האחרונות לאחד מיעדים המרכזיים של גנבי הרכב הן דרישות עדכניות של חלק מחברות הביטוח מהיבואנים של רכב חשמלי ו/או מהלקוחות להתקין בכלי הרכב מערכות אבטחה פעילות מלאות. זאת, כמובן, לצד עלייה משמעותית בתעריפי הביטוח.
הפתרונות
הפתרונות האפשריים מתחלקים ל-3 קטגוריות. פתרונות למניעת הגניבה, פתרונות לעיכוב הגניבה ופתרונות למציאת הרכב במהירות.
פתרונות למניעת הגניבה: הפתרון הטוב ביותר בשביל למנוע גניבה של הרכב הפרטי, הוא לשמור אותו בחניה פרטית מאובטחת על ידי חומה ושער נעול, אשר מונעים מאנשים זרים גישה לרכב. פתרון נוסף למי שאין חנייה כזו, הוא פרוז’קטור עם חיישן תנועה, המונע תנועה חשודה באזור הרכב. או לחילופין חנייה באזור המוני.
פתרונות לעיכוב הגניבה: מנעול הגה ודוושה מהווה הן מוצר הרתעתי והן מחסום פיזי מפני גניבת הרכב. אזעקה מערכת אזעקה כיום נמצאת כמעט בכל רכב באופן מובנה, ולחלק מהרכבים צריך להוסיף אותה. מערכות אזעקה חדישות מסוגלות לנטר תנועה (אפילו הזזה קלה או מכה קטנה ברכב), גלאים לתנועה בתוך הרכב ועוד – ולשדר ישירות לטלפון שלכם. מערכת אימובילייזר (בעברית: מַשְׁבֵּת מָנוֹעַ) מערכת אלקטרוניות שמונעות את התנעת הרכב מבלי להשתמש בקוד או מפתח מקודד מתאים. ברוב הרכבים כיום מותקן אימובילייזר מקורי. מפתח חכם חלק מהרכבים כיום מגיעים עם מפתח חכם שמחליף את המפתח הרגיל. אפשרות התנעת הרכב מתקיימת כאשר הרכיב, המפתח החכם, בקרבת הרכב כך שמתקיימת תשדורת מוצפנת ביניהם שמאפשרת הנעה רק במידה וישנו זיהוי תקין.
פתרונות למציאת הרכב במהירות: מערכת מבוססת GPS, המאפשרות לאתר את הרכב הגנוב ולשלוח את הנתונים לכוחות המשטרה בעזרת מוקד ייעודי שפעיל מסביב לשעון. חלק מהמערכות אף מקנות שליטה על חלק ממערכות הרכב, ומאפשרות לנתק אותן. בנוסף, במידה וזה אפשרי, לצבוע את הרכב בצבע בולט או כל סממן חיזוי בולט.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
יש לדעת כי נקיטת אמצעי הזהירות הדרושים בהחלט יכולה להפחית את הסיכוי לגניבת הרכב, אך לא תמיד יכולה למנוע אותו. כבר כיום גנבי רכב עושים שימוש בציוד אלקטרוני מתקדם, שכולל משבשים סלולריים (המקשים על מערכות האיתור לשדר את מיקום הרכב), חיבור למחשב הרכב לצורך שכפול מפתחות, החלפת מחשב הרכב לצורך השתלטות על הרכב ועוד. בנוסף, שיבוש הGPS במקומות שונים ברחבי הארץ בגלל המלחמה – מונע את היכולת לעקוב אחר הרכב הגנוב באמצעות הGPS של הרכב.

Read More

Post Comment