דמי המלחמה | כך התעשיות הביטחוניות הפכו למרוויחות הגדולות של המלחמה
ידיעות שהתפרסמו בשבועות האחרונים ונבלעו בסבך החדשות, סיפקו הצצה נדירה לזינוק העצום במכירות החוץ של התעשיות הביטחוניות הישראליות. על פי המדווח, התעשייה האווירית סגרה עסקת ענק לאספקת מערכות הגנה אווירית בסך 1.9 מיליארד דולר עם מדינה ששמה לא פורסם. כאשר במסגרת העסקה, התעשייה האווירית תהיה הקבלן הראשי לייצור מערכות הגנה באוויר למשך שבע שנים עבור אותה מדינה.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
באותה שעה, דיווחה אלביט מערכות על מכירה של מערכת הגנה אקטיבית “חץ דורבן” למדינה באירופה באמצעות BAE השוודית. שווי העסקה עומד על 130 מיליון דולר. רק לפני 3 חודשים זכתה אלביט מערכות בחוזה לאספקת מערכת “חץ דורבן” לכלי רכב מחטיבת Bradley של צבא ארה”ב בסכום של 37 מיליון דולר.
כמה ימים לפני כן הודיעה אלביט כי זכתה בחוזה בסך של כ-270 מיליון דולר לאספקת ארטילריה רקטית ללקוח בינלאומי. החוזה יבוצע על פני תקופה של כארבע שנים.
באותו השבוע פורסם כי משרד הביטחון וחברת ‘אלביט מערכות’ חתמו על עסקת ענק לרכש תחמושת ‘כחול לבן’. היקף העסקה נאמד ב-1.5 מיליארד ש”ח (כ-340 מיליון דולר). בעקבות העסקה תקים ‘אלביט מערכות’ מפעל חדש בישראל לייצור תחמושת וחימושים.
סקירה קצרה מעלה כי עסקאות אלו אינן נדירות, להיפך, נראה כי המלחמה רק היטיבה עם התעשיות הביטחוניות.
עליה במספר העסקאות
בחודש הקודם דיווחה התעשייה האווירית לבורסה כי חתמה על עסקת ענק לאספקת ציוד צבאי בהיקף של מיליארד דולר לאורך תקופה של כחמש שנים עם מדינה שאותה היא מגדירה “צד ג'”. עוד עלה מההודעה כי להערכת תע”א, מועד הסיום החזוי של העסקה הוא בשנת 2029. לפי פרסומים זרים, מדובר בעסקת לוויינים בין ישראל למרוקו. הלוויינים משמשים כמכ”מים של תקשורת ולמטרות ריגול. בסוף אפריל האחרון, אלביט מערכות זכתה במכרז של צבא ברזיל בשווי 150 מיליון דולר לאספקת 36 מערכות ירי ארטילרי. אולם כעבור מספר ימים הודיע צבא ברזיל כי הוא משהה את החתימה, ככל הנראה בעקבות לחץ אנטי ישראלי.
בנובמבר האחרון, הכריז משרד הביטחון הישראלי בשיתוף עם התעשייה האווירית, על חוזה גדול בשווי 1.2 מיליארד דולר לאספקת מערכות הגנה אוויריות מתקדמות למדינה ששמה לא פורט. על פי ההערכות מדובר במערכת ההגנה האווירית “ברק”. מספר שבועות מפרוץ המלחמה הודיעה אלביט כי זכתה בחוזה של 135 מיליון דולר להקמת מפעל לייצור תחמושת ארטילרית עבור לקוח בינלאומי.
לפני פחות משנה, חתמה התעשייה האווירית על עסקת ענק נוספת, הגדולה בתחומה בישראל, במסגרתה תספק לממשלת גרמניה מערכות הגנה נגד טילים מסוג “חץ” בהיקף של 3.5 מיליארד דולר. עסקה שגם היא הוגדרה כעסקה בין מדינות.
אם חשב מאן דהו כי המלחמה תוריד את הביקוש לנשק ‘כחול לבן’, מהר מאוד הוא התבדה. דווקא בגלל המלחמה, והצגת היכולות המרשימות של התעשיות הביטחוניות, הביקוש רק עלה בחדות. מדינות רבות בעולם עוקבות אחר הצלחות מערכות הלחימה הישראליות במלחמה בכל הממדים, ורוכשות נשק ישראלי כדי להגן על אזרחיהן.
מי שמוביל בשנים האחרונות את המאמץ להגדלת הייצוא הביטחוני, הוא משרד הביטחון בשיתוף האגפים המרכזיים במשרד – סיב”ט, מפא”ת, מלמ”ב, אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני (אפ”י), האגף הביטחוני-מדיני, בליווי היועץ המשפטי למערכת הביטחון וגופים נוספים.
הזינוק במספרים
לפני כחודשיים, פרסם משרד הביטחון כי בשנת 2023 נשבר שיא כל הזמנים בייצוא הביטחוני של מדינת ישראל ועמד על יותר מ-13 מיליארד $ (כ-49 מיליארד ₪). בכך היקף הייצוא הביטחוני הישראלי הוכפל בתוך חמש שנים. לפני מספר ימים דיווחו החברות על חציון שיא, הראשון ל-2024. התעשייה האווירית הציגה תוצאות שיא ברבעון שני של 2024. גידול של 115% ברווח הנקי ל-159 מיליון דולר בהשוואה ל-74 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, כמחציתו אמור לחזור למדינה כדיבידנדים. במכירות נרשם גידול של 13% שהסתכמו ב-1.4 מיליארד דולר, בהשוואה לכ-1.3 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. צבר ההזמנות ברבעון שני הוא בשיא של כל הזמנים – 22 מיליארד דולר, גידול של 40%. סך המכירות לצה”ל ברבעון השני הסתכמו ב-447 מיליון דולר (32% מהמכירות).
אלביט פרסמה אף היא את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני של שנת 2024, שמצביעות על צמיחה מרשימה בפעילותה העסקית. החברה רשמה גידול ניכר כאשר הרווח הנקי שלה זינק ב-22% ל-78 מיליון דולר. במכירות נרשם גידול של 12%, שהסתכמו ב-1.62 מיליארד דולר בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. צבר ההזמנות שלה גדל ב-31% ל-21.1 מיליארד דולר. סך המכירות לשוק הישראלי ברבעון השני הגיעו ל-444 מיליון דולר (45% מהמכירות). בנוסף צויין, כי 67% מהמכירות של התע”א היו לייצוא, לעומת 69% של אלביט.
השוק הישראלי
החברות המפורסמות מהתעשייה הביטחונית בישראל הן:
התעשייה האווירית: (תע”א) הקבלן הראשי של מערכת החץ, שיירטה עשרות טילים בליסטיים במלחמה, ששוגרו מאיראן ותימן, יצרנית כטב”מי השובל והאיתן שמפעיל חיל האוויר במלחמה, לצד חימושים שונים.
אלביט מערכות: מספקת מערכות רבות ומגוונות לטנקי המרכבה ולרק”ם אחר בצה”ל. לצד חימושים המיוצרים בתע”ש חברת הבת של אלביט.
רפאל: התפרסמה בעיקר בזכות מערכת ההגנה האווירית ויירוט הרקטות “כיפת ברזל” ומערכת ההגנה האקטיבית לרק”ם “מעיל רוח”.
תומר חברה ממשלתית: מפתחת ומייצרת מערכות הנעה רקטית. ביניהן; מנועים למשפחת טילי החץ, מנועים המאיצים את לוויין האופק לחלל ומנועים לטילים ולרקטות ארטילריות למגוון טווחים ויישומים.
תעשיות נשק לישראל: החברה מייצרת נשק קל וכלי ירייה קלים כמו; אקדחים מסוגים שונים, רובי סער, מקלעים ותתי מקלע, רובי צלפים ועוד. לצידם פועלות מספר רב של חברות הנדסה, הייטק ואלקטרוניקה הפועלות בשדה הביטחוני. ביניהן:
עין שלישית שמפתחת ומייצרת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לזיהוי רחפנים וכטב”מים.
סמארט שוטר העוסקת בפיתוח ובייצור של מערכות בקרת ירי חכמות לנשק קל.
אסיו־טכנולוגיות מייצרת מערכות ניווט עמידות בפני חסימות עבור כטב”מים ורחפנים.
נקסט ויז’ן שמפתחת ומייצרת מערכות צילום מיוצבות, המותקנות בכלים קרקעיים ובעיקר בכלים אוויריים כגון כטמ”מים ורחפנים, לשימושים צבאיים ואזרחיים.
מנועי בית שמש שמייצרת ומשפצת חלקי מנועי מטוסים.
אימאג’סט שמספקת שירותי צילום לווייני.
אורביט שעוסקת בפיתוח וייצור של מערכות קשר רדיו.
ארית שמפתחת ומייצרת מרעומים לפגזים ומוצרי אלקטרוניקה צבאיים.
אירודרום שמספקת פתרונות לאיסוף, עיבוד וניתוח מידע מהאוויר באמצעות כלי טיס לא מאוישים, תוכנה מתקדמת ויישומים של אינטיליגנציה מלאכותית בשווקים האזרחיים והביטחוניים.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
אימקו תעשיות שעוסקת בתחום מערכות החשמל לטנקים ומשוריינים,
אר.אס.אל. אלקטרוניקה שמייצרת מערכות בקרה, דיאגנוסטיקה ופרוגנוסטיקה ליישום בכלי תעופה, שיט ויבשה.
פלסן סאסא המתמחה בתכנון וייצור מיגון לכלי רכב, מחומרים מרוכבים, מיגון הנקרא שריון מרוכב.
Post Comment