“מלך היהודים”, “נסיך ארץ הקודש”, “גאון המזרח” | קווים לדמותו של רבי שמשמון ורטהיימר זצ”ל
רבי שמשון ורטהיימר היה מחכמי אוסטריה והונגריה תלמיד חכם ועשיר מופלג שהגיע לעמדה בכירה בקיסרות אוסטריה-הונגריה ופעל רבות למען אחיו היהודים, הוא נולד למשפחת מלומדים בוורמס בשנת ה’תי”ח למד בישיבות וורמס ופרנקפורט על נהר מיין בזכות עושרו וחוכמתו היה לבעל עמדה כלכלית בכירה בימי הקיסרים ליאופולד ה-1 יוסף ה-1 וקרל ה-6.
בשל פעילותו הדיפלומטית בשירות הקיסרים ופעולותיו למען היהודים כונה “קיסר היהודים” הקיסר ליאופולד ה-1 נתן לו כתב מינוי לרב ראשי על קהילות אוסטריה והונגריה והיו מספר קהילות שמינו אותו לרבן אך הוא השתמש רק בתואר “רב מדינת הונגריה” שניתן לו על ידי הקיסר ליאופולד ה-1 .
מפעולותיו למען היהודים – השגת זכות מגורים בווינה ליהודים רבים, הצלת קהילת רוטנבורג מגירוש תמורת תשלום כספי גדול במשותף עם יהודי חצר אחרים, הצלת יהודי במברג מפרעות בשנת ה’תנ”ט על ידי השתדלות אצל הקיסר ומניעת הוצאתו לאור של פרסום אנטישמי חריף מאת יוחנן איזנמנגר.
שימש אחראי למשלוח כספים ליהודי ארץ ישראל ובשל כך כונה בתואר הכבוד “נשיא ארץ הקודש” עסק גם בתורה, בהלכה ובקבלה היה דרשן חיבר פירושים וחידושי תורה וכתב הסכמות לספרים. הירבה במעשי צדקה וחסד בנה בית כנסת מפואר באייזנשטט-הונגריה הרחיב את בית העלמין בעיר ורטהיים והקיפו חומה ותרם סכום נכבד להדפסת התלמוד בפרנקפורט דמיין בשנת ה’תפ”ב והניח מעיזבונו כספים לעניים יהודים.
אנשי החצר
בדמותו של רבי שמשון הגיעה לשיאה התופעה של יהודי חצר ושתדלנים שזכו במעמד של השפעה וייצגו את היהודים בחצרות מלכים ונסיכים באשכנז של המאות הי”ז והי”ח הם היו מוכשרים והכירו את שפת המדינה והיו בקיאים בהלכי החברה הגבוהה רבים מהם היו פרנסים בקהילותיהם שהשתמשו בקרבתם למלכות כדי להשתדל עבור יהודי המדינה על ידי ביטול גזירות ומניעת הסתה אנטישמית מאחר שהיו עשירים הם ייסדו בכספם בתי כנסת הדפיסו ספרי תלמוד וייסדו ישיבות בתי מדרש ובתי דפוס.
אך למרות כל זה היה תפקידם של יהודים אלה רצוף סכנות היות שלא היה בסיס חוקי למעמדם והם היו תלויים לחלוטין בשרירות לבם של השליטים הכל יכולים ובחילופי רצונם או כעסם. ברקע מעמדם תמיד היה קיים החשש שנפילה אפשרית של יהודים מקורבים למלכות תגרור אחריה פורענות גם לשאר היהודים. הגילויים השונים והמנוגדים שבתופעה ההיסטורית של יהודי החצר ולפעמים גורלם הטראגי באו לידי ביטוי בדמויותיהם של אישים כרבי שמואל אופנהיימר זיס אופנהיימר ורבים אחרים
רבי שמשון ורטהיימר לא היה שותף לגורל דומה מאז ראשית פעילותו הוא נזהר מלשמש כספק לצבא שכן תפקיד זה הסתיים לא פעם בפשיטת רגל בשל אי תשלום חובות רבי שמואל אופנהיימר סוכן החצר לפניו היה ספק של צבא הקיסר והדבר הביא לחיסול ירושתו לאחר שנפטר רבי שמואל בפתאומיות סירבה הממשלה לפרוע לבנק שלו חוב של כמה מיליוני זהובים היא העלילה עלילות שונות על הבנק עד שהוכרז כפושט רגל וכך נפטרה מהחוב.
מרחב פעולה
רבי שמשון כמו יהודי-חצר אחרים היה משוחרר מהגבלות שחלו על יהודים אחרים היה לו פטור מרוב המסים לרבות המיוחדים ליהודים זכות לסחור עם כל גורם ובכל מקום מבלי שמי מהשליטים הזוטרים יוכל להפריע לו והזכות לגור במקום שיחפץ ללא ההגבלות שהיו לגבי יהודים אחרים ושום בית דין אזרחי לא יכל לשפוט אותו מלבד הקיסר.
כשהתרחב היקף פעולותיו מונה רבי שמשון ורטהיימר גם לסוכן החצר של ארבעה שליטים נוספים שהיו כפופים לקיסר והיו מגדולי השליטים בקיסרות בתווך בין השליטים אנשי הכספים ויהודי חצר אחרים עסק רבי שמשון בענייני פיננסים מסחר ודיפלומטיה שמאחורי הקלעים
רבי שמשון ורטהיימר נפטר בשנת תפ”ג תארים רבים הוצמדו לשמו בימי חייו בין אלו שקיבל מהקיסר היו: רב מדינות הקיסרות, רב מדינת בוהמיה, נסיך ארץ הקודש, וגאון המזרח. צאצאיו המשיכו להתגורר בוינה ובתחילת המאה הי”ט קיבלו מהמלכות תואר אצילות בשם פון ורטהיימשטיין.
Post Comment