בכירים אמריקנים בתדרוך לפני פגישת הפסגה בקטאר: “ישראל השיגה את מטרות המלחמה”
מקורות בממשל האמריקאי שוחחו עם ה”ניו יורק טיימס” וטענו כי ישראל “השיגה את כל מה שהייתה יכולה מבחינה צבאית” ברצועת עזה – וכעת ההפצצות הנמשכות רק מגדילות את הסיכון לאזרחים, בעוד האפשרות להמשיך ולהחליש את חמאס פחתה.
אותם בכירים הדגישו כי “ישראל לעולם לא תוכל להשמיד לחלוטין את חמאס”, והדברים נאמרים ברקע המאמצים של ממשל ביידן להביא להפסקת אש ולעסקת חטופים.
בנוסף, בכתבה שפורסמה הלילה (בין רביעי לחמישי) ב”טיימס”, בכירים בממשל ביידן אמרו כי המאמצים הדפלומטים הם האופציה היחידה להשיג אפשרות לעסקת חטופים,
הם הדגישו כי אחרי הפעולה המוצלחת של ישראל ברפיח, שניתקה כאמור את נתיבי האספקה של חמאס, אין טעם להמשיך לתקוף באופן צבאי אלא להתמקד במישורים אחרים.
בגלל מצבו המדיני הבעייתי של ארגון הטרור חמאס, רב המרצחים סינוואר העומד בראשו זקוק לתמריצים כדי שיכל להמשיך להפעיל את הארגון אחרי הפסת האש ברצועה. לדברי האמריקאים התמריץ הגדול ביותר, טענו הגורמים, הוא “מסלול משמעותי לקראת מדינה פלסטינית עצמאית”.
עיתון הטיימס שהבליט את הכתבה בכותרת הראשית שלו, אמר כי הבכירים האמריקנים אומרים כי למעשה ישראל הגיעה ל”סוף הדרך” במלחמתה ברצועה.
לדבריהם, צה”ל יכול לנוע כעת בחופשיות ברחבי עזה, וחמאס נפגע משמעותית. בנוסף, הטיימס ציין את הערכות צה”ל שלפיהן כ-14 אלף מחבלים נהרגו או נלכדו במהלך המלחמה – אם כי הדגיש כי שלמודיעין האמריקני יש שיטות ספירה שמרניות יותר – וכי ישראל אוחזת כעת בנתיבי אספקה משמעותיים ממצרים לרצועת עזה (ציר פילדלפי).
עם זאת הנושאים העומדים על הפרק במא ומתן של ישראל מול חמאס מתחלקים לחמש סוגיות מרכזיות:
1. ציר פילדלפי. חמאס רוצה שמצרים תשלוט בציר פילדלפי ולא ישראל. עם זאת, אחרי גילויי המנהרות בשבוע שעבר, הנושא טרם נפתר.
2. החזרת חמושים לצפון עזה. חמס דורש מעבר של אנשיו לצפון רצועת עזה ללא בקרה. בישראל מסרבים בינתיים.
3. סיום המלחמה. סינוואר ואנשיו שמובילים כעת את חמאס, מקשיחים עמדות ודורשים את סיום המלחמה. ישראל מסרבת.
4. שחרור מחבלים. חמאס דורש את שחרורם של מחבלים כבדים עם דם על הידיים במסגרת העיסקה. ישראל עדיין מתעקשת להגביל את זהות המחבלים שישוחררו.
5. רשימה ברורה של החטופים החיים. ישראל דורשת הגדלה של מספר החטופים שישוחררו מיידית ומידע על כל רשימת החטופים מי בחיים ומי נהרג בשבי חמאס.
רוב צוות המשא ומתן הישראלי מאמין שאפשר לגשר על הפערים, אבל לשם כך נדרשת גמישות של שני הצדדים.
Post Comment