Loading Now

הרים של שנאה | העימות המתמשך בין תושבי דאבוס לנופשים החרדים

הרים
של שנאה | העימות המתמשך בין תושבי דאבוס לנופשים החרדים

בכל שנה, מיד לאחר תשעה באב, העיירה השווייצרית המנומנמת הופכת את פניה. על 10,000 המקומיים בדאבוס מצטרפים עוד כ-4,000 תיירים, רובם חרדים מארץ ישראל. המבקשים לנוח בהרים, לנשום אוויר פסגות הנותן מרגוע לגוף ולנפש.
אך לא כל הצדדים שמחים מהקשרים הללו. תושבי המקום, כנראה שלא מתוך אהבת ישראל גדולה, זועמים בכל שנה מחדש על התנהגות הנופשים בעיירה. דבר שהחל במודעות נגד היהודים הפך לכתבות מכפישות בעיתונות השוויצרית, שנודף מהם ריח חזק של אנטישמיות. על רקע המלחמה, נדמה שהמתיחות רק גברה.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
בפברואר האחרון דווח כי באחת מתחנות ההרים שנמצאות למרגלות הרי האלפים בתחילת מסלולי הגלישה, שבהן אפשר לשכור גם ציוד סקי וספורט חורף, נתלה מחוץ לכניסה לתחנה שלט כתוב בעברית, ובו הסבר כי לא יושכר יותר כל ציוד ספורט ל”אחינו היהודים”. וזו לשון ההודעה: “עקב אירועים שונים, מאוד מעצבנים, כולל גניבת מזחלת, איננו משכירים עוד ציוד ספורט לאחינו היהודים. זה חל על כל הציוד כולל מזחלות, לוחות אוויר, שקעי סקי ונעלי שלג. תודה על ההבנה”.
גם לאחר שפרצה סערה בעקבות ההודעה האנטישמית, מנהלי המקום לא התנצלו, וטענו כי הגיעו למסקנה שאם קבוצות תיירים מסוימות לא מסוגלות להתאים את עצמן לחוקי ההתנהגות המינימליים במדינה המארחת, זו הבעיה של אותה קבוצת תיירים. “זה שלא נרצה יותר להשכיר להם כלום, לא קשור בשום צורה שהיא לדת שלהם, לצבע העור או לנטייה האישית של כל אחד מהם – אלא אך ורק לעובדה שאין לנו חשק יותר לוויכוחים ולחיכוכים היומיומיים האלה”. ארגון הגג של הקהילות היהודיות בשווייץ, ה-SIG, הגיב כי “מדובר בכרזה מזעזעת ובאופן ברור מפלה לרעה”. לדבריו, “בשל התנהגותם של בודדים, משליכים על כל הקבוצה”.  בעקבות הדברים, בעל העסק נידון למאסר על תנאי ויהיה עליו לשלם קנס. על פי התובע הציבורי של קנטון גראובינדן, הגדול מבין הקנטונים של שווייץ, אותו אדם נמצא אשם באפליה בשל סירוב לספק שירותים על בסיס גזע, מוצא אתני או דת.
מתיחות ישנה
המתיחות בין התושבים לבין הנופשים אינה חדשה מהשנה האחרונה. בעשורים האחרונים, מאז שהציבור החרדי “גילה” את שווייץ ואת העיירות בהרים הגבוהות, החלו החיכוכים לעלות לגבהים שונים.
כבר ב-2017, בעלת מלון קטן מארוזה תלתה מודעה המבקשת מ”אורחיה היהודים” להתקלח לפני כניסתם לברכת המלון. היא גם ביקשה מן היהודים לגשת אל המקרר רק בשעות מסוימות. קבוצות יהודיות, ואף נציג ישראלי רשמי גינו כולם את המלון והאשימו את בעליו בגזענות. רק אחרי חילופי דברים קשים, הסכימו שני הצדדים להודות שעשו טעויות.
ב-2018, רדו ברנסקי, האיש שאחראי בפועל על אתרי התיירות בעיירת הקיט היוקרתית שבשווייץ, טען בין היתר כי המשפחות החרדיות משתמשות באופן שאינו הוגן במתקנים השונים בעיירה, “משתלטות” על אזורי הנופש, ואף משאירות במקום לכלוך דוגמת טיטולים משומשים ועוד.
האשמותיו אלו, שהופצו בבתי מלון, מרכזי אירוח ובתי כנסת באזור, עוררו הדים רבים, כאשר לא מעט יהודים טענו כי מה שבאמת עומד מאחוריהן זו אנטישמיות ושנאת זרים בלבד.
מנסים לתקן
ב-2019, בעקבות גל תלונות מצד התושבים ונותני השירות המקומיים, הפדרציה השוויצרית של הקהילות היהודיות (SIG) בשיתוף עם חברות הנסיעות הוציאה מדריכים שמטרתם לגרום להורדת המתיחות בין החרדים למקומיים ולעלות את המודעות להתנהגות יפה. כך, פורסם מדריך המסביר על קודים התנהגותיים המצופים מהמטיילים השונים. המדריך פורסם בעברית, ביידיש ובאנגלית והוא הופץ דרך סוכני הנסיעות. צעד נוסף שנקטה הקהילה היהודית היה בהקמת פרויקט ה’מגשרים’. בקיץ 2019 השיקה הקהילה היהודית את הפרויקט שנקרא “לקראת”, בהשתתפות עשרות מתנדבים ומלונאים שמטרתו הגברת הרגישות של כל אחד מן הצדדים לנקודת מבטו של השני, ובכך לקרב את התיירים החרדים לאוכלוסייה המקומית ולאפשר הבנה ולמידה לגבי ערכי המקום והמנהגים של כל אחד מהצדדים, בכדי לשפר את תחושת כולם במהלך החופשות העמוסות.
הארגון, יחד עם מפעילי תיירות מקומיים, הוציאו כ-25,000 דולר על הקמפיין, הראשון מסוגו בשווייץ. מתנדבים חילקו עלונים בארבע שפות, ביניהם עברית ויידיש. בנוסף, הוזמנו עשרות מלונאים ליום עיון בעיר דאבוס הסמוכה, שם העבירו אנשי ארגון הגג של הקהילות היהודיות הסברים על חלק מן הרגישויות של האורחים החרדיים, כמו למשל העצה הבאה: אם ברצונכם לקבל את פני האורחים בארוחה קלה, הציעו להם תפוח, ולא כריך ‘דבר אחר’, וכן הלאה.
הפרויקט יצא לדרך בשיתוף פעולה בין ה-SIG לבין ארגון התיירות של דאבוס הDDO (Destination Davos Klosters). המהומה חוזרת
לא ארכו הימים היפים, ושוב ושוב חזרו החיכוכים והמריבות.
בספטמבר שעבר, עם תום תקופת הנופש בדאבוס, עיתון מקומי קטן בשם “גיפפל-צייטונג” יצא לאור עם תמונת שער ובה צואה שהשאירו אורחים יהודים במרפסת של צימר ששכרו, תחת הכותרת: “צואה במרפסת”. בעיתון ציינו כי “ללא ספק הדבר הזה מגיע מאדם ממוצא יהודי”.
על פי העיתון, טען בעל הדירה כי בשנותיו הרבות הוא מעולם לא חווה דבר כזה וכי “החליט לא להשכיר יותר דירות לאנשים הללו, והביע תקווה שרשויות התיירות בדאבוס יפעלו בעניין סוף-סוף”. על פי דיווח בעיתון ה”בליק” השוויצרי, סירב עורך העיתון להתנצל על התמונה והכותרת, הכחיש כי הוא גזען ואמר: “אתנצל רק אם מי שעשה את זה יגיע אליי וייתן הסבר סביר למעשה שלו”.
דבר נוסף שהוסיף למתיחות, הייתה החלטת הממונה על מדיניות התיירות מצד דאבוס להפסיק את שיתוף הפעולה עם פרויקט ה’מגשרים’ מול הקהילה היהודית המקומית, וזאת לאחר שהתרבו הדיווחים על כך שהתיירים היהודים משאירים לכלוך עצום במדשאות בדאבוס, דורכים על מדשאות, מתעלמים מחוקי התנועה במקום ועוד. המקומיים התרעמו, והרשויות ניתקו מגע מהקהילה היהודית. לטענתם הנופשים כבר לא מצייתים ל’מגשרים’.
לקראת עונת הקיץ השנה
השנה כהכנה לבאות, יזמו העסקנים דפי הוראות ובהם פרטים כיצד להתנהג עם תושבי המקום ולא לגרום חס ושלום לחילול השם או לעבור על חוקי המדינה. וזאת משום שפעמים רבות הנופשים טוענים ל’אנטישמיות’ מצד התושבים מה שמתברר בסוף כי הישראלים הם אלו שלא עומדים בתנאי המקום ובחוקים הקיימים מחוסר מודעות. על דפי ההוראות חתמו רבני המקום בציריך שבשווייץ וגדולי פוסקי ההוראה שכתבו: “הן הובא לפנינו ע”י העסקנים החשובים דפה שיחיו כללים נחוצים שהעלו עלי גיליון האיך להתנהג במקומות הנופש לפי נימוסי וחוקי המדינה, ובוודאי שדבר ראוי ונכון הוא להתנהג באופן שיתקדש שם שמים על ידינו וחלילה שלא יתחלל, ובפרט שיוכל הדבר לגרום נזק לו ולאחרים, והחכם עיניו בראשו, ויה”ר שיתקדש שם שמים על ידינו ונזכה כולנו לעלות לציון ולירושלים ולבניין בית המקדש השלישי במהרה בימינו אמן”. בדפי ההוראות נכתבו כללים רבים. ביניהם: בשווייץ ובמיוחד באתרי הנופש נהוג לקדם בברכת שלום לכל אדם שפוגשים או שחולפים על פניו ברחוב ובמיוחד בטיולים בהרים, באפשרותכם לאחל באחד הנוסחאות דלהלן: “הלו”, “גוטען טאג” “גוטען מארג’ן”, “גוטען אבענד” “גוטע נאכט” או “גרועצי”.
לשמור על טון דיבור נמוך במקומות ציבוריים, לצפור רק במקרי חירום, ולהיאזר בסבלנות. לא לחצות את הכביש במקומות שאינם משמשים למעבר. לא לדחוף, לעקוף או לקצר תור. אין לצעוד בשבילי האופניים מסכן את הרוכב ואת הצועד. לא לחסום מעברים עם משפחות גדולות. לשמור על שעות המנוחה בבניינים. שמרו על הבניין, כבדו את השכנים, אין להניח מזוודות, שקי אשפה או קרטונים בחדרי המדרגות, מסדרונות ובמעברים.
לשמור על שוויץ נקיה ומטופחת, השלכת פסולת במרחב הציבורי, נחשבת כבלתי נימוסי ביותר וגם נוגד את החוק, לא להשאיר פסולת בטבע או במקומות ציבוריים, ובמיוחד לא עטיפות עם סממנים יהודים. לא להשליך פסולת ביתית בפחי האשפה הציבוריים.
תנו זכות קדימה באוטובוס / רכבת למי שהיה לפניכם. תנו לרדת לפני שאתם עולים, להמתין מצד שמאל של הדלתות (ולא ממול הדלת שמפריע ליורדים). דברו בטון רגוע ושקט, היזהרו לא להדוף אנשים בתיק הגב שלכם, תכבדו אנשים מבוגרים והציעו להם מקום ישיבה. אסור לאכול באוטובוס, (האוכל נקנס).
להחזיר ציוד השכרה בגמר זמן השכירות במקומות המיועדים לכך, אין להניחם באקראי בגמר השימוש, אי החזרתם במקומות המיועדים לשם כך, נחשב כאי השבה וכגניבה לכל דבר ועניין, לצערנו הרב ישנם מקומות ואתרים מסוימים שבעקבות האמור לעיל, אינם רוצים יותר להשכיר ציוד ליהודים בכלל.
לכל אתר יש לו את כללי ותעריפי התשלום המותאמים לכל שכבות הגילאים, בעלי האתרים מקפידים מאד ע”כ, לאור ניסיון העבר הם בודקים בשבע עיניים, אנא הקפידו למלא אחר ההוראות ולא להתחכם ודי למבין.
לא לאכול בשטחי מסעדות מאכלים פרטיים / אישי מיובא, גם אם רוכשים שם שתייה, אין אפשרות להוציא שם את הכריכים האישיים או מזון אחר שהבאתם אתכם. אין זה ראוי להזמין רק מי ברז.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
אין להביא אורחים נוספים ללא הסכמה מפורשת של המשכיר. לרשום את כל אחד מחברי המשפחה לצורך אגרת התיירים. השתמשו בקו החירום רק כאשר באמת מדובר בחירום.
וקווי השם יחליפו כוח.

Read More

Post Comment