ההערכות במערב: איראן לוקחת צעד אחורה; אם תבצע תקיפה, היא לא תהיה משמעותית
מזכ”ל חיזבאללה הארכי-טרוריסט חסאן נסראללה, כבר הסביר השבוע, כי חלק מהתגובה לישראל על החיסולים האחרונים, היא גם מתקפה פסיכולוגית, שנועדה להפחיד את ישראל שכל רגע עומדת להתבצע תקיפה, אך באיראן בדרך כלל, כשמתחייבים – מתכוונים גם לבצע.
ב’וול סטריט ג’ורנל’, דווח לפני זמן קצר (שישי), כי אכן איראן צפויה לעמוד במילתה ולבצע תקיפה נגד ישראל, אך מדובר בתקיפה הרבה פחות משמעותית ממה שתוכנן תחילה.
על פי גורמים בכירים שהתראיינו לעיתון, המצב הכלכלי הסבוך עד למאוד של איראן, משפיע כמובן על קבלת ההחלטות והפחד מהמערב שיטיל על מדינת הטרור הזו עוד סנקציות, כפי שהתחייבו – במידה ואיראן תתקוף את ישראל – עשה את שלו.
ולכן אותם גורמים העריכו בריאיון לעיתון הנחשב, כי מתקפה אמנם תהיה, כי איראן עומדת בדיבורה, אך היא בוודאי לא תהיה יותר גדולה מהתקיפה שהייתה בחודש אפריל, מה שזכה כבר לכינוי בישראל כ”ליל הכטב”מים”.
בעיתון אף הוסבר, כי החשש מפני התגובה שלא ארצות הברית ובני בריתה, במידה ותבוצע תקיפה משמעותית יותר עשתה את שלה, ואיראן יחד עם כל הפרוקסים שלה, בלבנון, תימן ועוד ינסו לפגוע במטרות חשובות לישראל, אך בלי לפגוע באזרחים או לעשות נזק גדול מדי, מה שעלול להוביל למלחמה.
עלי פדלאללה, חוקר פוליטי מלבנון, אמר כי “גם חיזבאללה וגם איראן לא רוצים מלחמה כוללת עכשיו, אך במקביל הם גם לא רוצים שישראל תחשוב שהסירוב שלהם לצאת למלחמה מאפשרת להם למעשה לחצות קווים אדומים”.
מוקדם יותר היום דווח, כי בפגישת ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי (OIC) בג’דה השבוע, גונה חיסולו של הנייה פה אחד. עם זאת, לא ניתנה תמיכה רשמית קולקטיבית למתקפה איראנית על ישראל. שר החוץ של פקיסטן, אסחאק דאר, קרא לשמור על קור רוח ולהמשיך במסלול הדיפלומטי.
במקביל, ישראל נערכת לתגובה אפשרית הן מצד איראן והן מצד חיזבאללה, שמפקדו הצבאי הבכיר, פואד שוקר, חוסל בביירות על ידי ישראל בשבוע שעבר. ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר כי ישראל “ערוכה להגנה וגם להתקפה”.
בעוד שישראל נמצאת בכוננות, נראה כי היא נמנעת בשלב זה מהטלת מגבלות חמורות על פעילות אזרחית, ככל הנראה כדי לא לספק התרעה מוקדמת מדי שתאפשר לאיראן או לחיזבאללה לשנות את תוכניותיהם.
גורמים מערביים, כולל ארצות הברית וצרפת, ממשיכים במאמצים דיפלומטיים להרגעת המתיחות. עם זאת, איראן טוענת כי חוסר היכולת של מועצת הביטחון של האו”ם לגנות באופן קולקטיבי את החיסול, מותיר אותה ללא אלטרנטיבה מלבד נקיטת צעדים צבאיים חד-צדדיים.
ככל שחולף הזמן מאז החיסול, גוברות ההערכות כי איראן אינה מתכוונת לגרום למלחמה אזורית או לפגיעה המונית באזרחים בתוך ישראל. עם זאת, האיום על יעדים הקשורים למוסד נותר ממשי, והמתח באזור ממשיך להיות גבוה.
Post Comment