Loading Now

חוסן אנרגטי, בנייה ירוקה ואסטרטגיה ארוכת טווח

חוסן אנרגטי, בנייה ירוקה ואסטרטגיה ארוכת טווח

“אנרגיה מתחדשת” הוא תחום חם מאוד בתעשייה בשנים האחרונות. חברות רבות משקיעות בהקמת מיזמים לייעול אנרגטי ויצירת תשתיות לאגירה וייצור של אנרגיה ירוקה. רשויות עירוניות רבות חותמות לאחרונה הסכמי שיתוף פעולה בעלויות של מיליוני שקלים מול חברות האנרגיה על מנת שאלו יאפשרו לעיר להפוך לירוקה יותר ולהביא לחיסכון של אחוזים ניכרים בהוצאות השנתיות של העירייה בתחום האנרגיה.
בירושלים פותח מודל ייחודי בו חברת ‘עדן’ – החברה לפיתוח כלכלי של ירושלים, עוסקת בתחום בשנים האחרונות כחברה עירונית עצמאית באחזקת עיריית ירושלים. בכך מתאפשר לעירייה לקדם את מגוון הפרויקטים האנרגטיים בעיר תוך שהעירייה היא הבעלים של החברה היזמית והמוציאה לפועל של מדיניות העירייה. העובדה כי החברה נמצאת בבעלות העירייה מאפשרת לירושלים ליהנות מכל היתרונות של חוסן אנרגטי וסביבה ירוקה ללא צורך בתלות בחברות חיצוניות המעיקות על תקציב העירייה וגוזרות בדרך עלויות גבוהות על השקעתן.
“עדן – החברה לפיתוח כלכלי של ירושלים” משמשת כיום כזרוע הביצועית של עיריית ירושלים, והיא אמונה על טיפול בפיתוח כלכלי ופיתוח המרחב הציבורי באזורי מסחר ותעסוקה אסטרטגיים בבירה.
במקור הוקמה החברה על מנת ליזום, לתכנן ולעודד יוזמות ופעולות לפיתוח כלכלי במרכז העיר ירושלים. ברבות השנים הורחבה פעילות החברה ולתחומי אחריותה נוספו אזורים רבים בעיר. ב-2018 השתנה שם החברה ל”החברה לפיתוח כלכלי בירושלים בע”מ” והיא הפכה רשמית לחברה עירונית עצמאית באחזקת עיריית ירושלים.
כיום מנהלת החברה אזורי פיתוח נוספים, והיא מקדמת את מרכזי העסקים המתוכננים באזור התעשייה תלפיות, רובע הכניסה לירושלים ומתחם התחנה הישנה, שעתיד להוות Hub תחבורתי, עם חיבור תחבורתי משולש לרכבת כבדה, קלה ורכבל.
בשנים האחרונות החלב עיריית ירושלים באמצעות חברת ‘עדן’ להוביל מיזמים בתחום העסקי בעיר. כך החברה מפעילה ומפקחת שבעה חניונים בבירה. גם הקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים בתחומי החניונים הציבוריים וברחובות מנוהל על ידי החברה.
לצד זאת מובילה החברה מהפך אנרגטי בעיר, באמצעות התקנת פאנלים סולאריים ומערכות לייצור אנרגיה על גגות מבני ציבור בירושלים. בנוסף מקדמת החברה בנייה ירוקה במבני ציבור בעיר.
גן עדן של חוסן אנרגטי
גורם בחברה אתו שוחחנו אומר בשיחה אתנו כי “כיום, חברת ‘עדן’ כבר מהווה שחקן מרכזי בתחום האנרגיה ומקדמת מיזמים רבים לחדשנות ולייעול אנרגטי בירושלים ובהם הקמת פאנלים סולאריים על מבני ציבור, שילוב תקני בנייה ירוקה במבני ציבור חדשים ופריסה רחבה של מערך עמדות טעינה במרחב הציבורי ובחניונים עירונים”.
לדבריו: “כניסת החברה לתחום האנרגיה החלופית והירוקה, הוא צעד ראשון בביסוס ירושלים כמובילה בהפקת אנרגיה ממקורות עצמיים. אנו מבינים את הצורך החיוני להגדיל בהיקפים גדולים את אספקת החשמל, ועושים זאת באמצעות הקמת פנאלים סולאריים על מבני ציבור ברחבי העיר וכך, זוכה העיר ירושלים לחוסן אנרגטי”.

בימים אלו עסוקים בחברה במימוש ויישום החלטת הממשלה (1515) בדבר פיתוח תכנית אסטרטגית לאנרגיה בירושלים. בחברה מבינים כי משק האנרגיה נמצא בימים אלו בתהליך שינוי שצפוי להימשך במהלך השנים הקרובות, ולפיכך רואים חשיבות רבה להימצא בחזית היזמות האנרגטית בארץ.
על מנת להעניק מענה ראוי של אנרגיה יציבה עבור התושבים, עסוקים בחברה בימים אלה בגיבוש תכנית אב מפורטת לאנרגיה לעשור הקרוב בבירה. מדובר בתכנית ראשונה מסוגה במהלכה מקיימת החברה מיפוי מדוקדק של ההזדמנויות והפוטנציאל העתידי של מיצוי האנרגיה בעיר. המיפוי נעשה בצורה מקצועית בהתאם להחלטת הממשלה ואף באופן נרחב יותר.
“כבר היום ירושלים מובילה את החשיבה היזמית והחדשנית בתחום האנרגיה בישראל”, אומר גורם בכיר בחברה. “בעוד רשויות רבות מסתפקות במודלים בהם היזמים הם אלו שמרוויחים והן נשארות עם ‘פירורים’, דוגמת מודל השכרה של גגות ובעלות על עמדות טעינה, במקרה הירושלמי אנחנו רוצים להוביל מהלכים, להיות הבעלים של הפרויקטים בעיר ולהביא פתרונות חדשניים ויעילים שצופי פני עתיד”.
לדבריו: “אנחנו כבר מובילים היום מהפכה ושמחים להיות מקור ידע עבור רשויות אחרות שבאות ללמוד כיצד מבצעים זאת”, הגורם מוסיף כי “הכניסה לתחום האנרגיה הירוקה היא סנונית ראשונה בדרך לביסוסה של ירושלים כעיר מובילה בתחום הפקת אנרגיה ממקורות עצמיים ויצירת מודלים חדשניים ופורצי דרך”.

“מימוש התוכנית המתוארת, שעוגנה בהחלטת הממשלה, תאפשר לעיר למצב את עצמה כשחקן משמעותי במשק האנרגיה המקומי והלאומי, בכך שתהפוך למרכז שבו מיושמת החלטת הממשלה הלכה למעשה ומייצרת תשתית שתוכל להוות מודל עבור ערים נוספות. לתושבי ירושלים הדבר יביא לשיפור השירותים שיצרכו, ובמקביל ייצור מנופים כלכליים, סביבתיים וחברתיים”.

Read More

Post Comment