Loading Now

לקראת אנרכיה? אלה בכירי חמאס המועמדים להחליף את איסמעיל הנייה שהושמד

לקראת אנרכיה? אלה בכירי חמאס המועמדים להחליף את איסמעיל הנייה שהושמד

לא צפוף שם כל כך בצמרת הלשכה המדינית של ארגון הטרור חמאס. אחרי חיסולו של מנהיג הלשכה בלילה שבין שלישי לרביעי השבוע, איסמעיל הנייה, המקום המרווח שהיה שם גם כך התרחב עוד יותר.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
הנייה נחשב למנהיג הדיפלומטי הבולט והמרכזי של ארגון הטרור בשבע השנים האחרונות. קודם לכן כיהן כראש ממשלת חמאס בעזה וכראש ממשלת הרשות הפלסטינית. בשנת 2017 החליף אותו בהנהגת חמאס בעזה – יחיא סינוואר, ביניהם לא שוררים יחסים קרובים במיוחד בלשון המעטה, והנייה נדד לקטאר, משם הוביל את הלשכה המדינית של ארגון הטרור הרצחני.
רשמית, אחת לארבע שנים, מתקיימות בחירות במועצת השורא הכללית של חמאס לתפקיד ראש הלשכה המדינית. הלשכה המדינית היא למעשה הזרוע הפוליטית של חמאס, והינה אחראית על יחסי החוץ של הארגון ועל מקורותיו התקציביים. לצידה קיימת הזרוע הצבאית, שמשכנה בעזה עצמה בעיקר, וההנהגה של הארגון בתוך עזה.
הנייה עצמו נבחר לראשות הלשכה המדינית פעמיים. פעם ראשונה בשנת 2017, אחרי ניצחונו של סינוואר על ראשות התנועה בתוך עזה, ומאז נדד לקטאר. ופעם שנייה לפני כשלוש שנים, בשנת 2021, אז נבחר לכהונה נוספת.
מי יחליף את הנייה?
כעת אחרי חיסולו של הנייה עולה השאלה המתבקשת – מי יחליף אותו, לפחות רשמית, בהנהגת ארגון הטרור. בהנחה שבסיום המלחמה, כפי שכולנו מקווים (בתקווה), חמאס יעלם מן העולם וכבר לא יהיה לו צורך בראשים, השאלה מתמקדת בזמן עד שזה יקרה. בינתיים. נזכיר כי בחודשים האחרונים, מאז פרוץ המלחמה, כפי שפתחנו את הכתבה, הולכת הלשכה המדינית של חמאס ומתרוקנת. הכסאות מתפנים. עוד ועוד בכירים מחוסלים על ידי ישראל והופכים לאבק בנחלת ההיסטוריה. אם בכלל.
כזכור, לפני מספר חודשים, ברובע הדאחייה בביירות, חוסל סאלח על ערורי, שהיה סגנו של הנייה ונחשב לאחד מהבכירים בארגון הטרור. לפי הדיווחים בלבנון, מי שעומדת מאחורי חיסולו של ערורי זו ישראל, שהפציצה את הבניין על ידי חיל האוויר.
אז ערורי איננו. מי כן עדיין בחיים, מהחברה שם בלשכה המדינית, שבינתיים יכול למלא את מקומו של הנייה? על הפרק ישנם מספר שמות, אולם התשובה אינה ברורה וחד משמעית. סביר להניח שלא ניתן לקיים בחירות, כמקובל. רוב חברי מועצת השורא שבעזה חוסלו. רבים מפעילי הטרור ביהודה ושומרון (המשתתפים בבחירות) עצורים.
חאלד משעל
השם הבולט שעשוי להיכנס לנעליו של הנייה, הוא מי שהיה בנעליים הללו לפניו – חאל’ד משעל. הלה כיהן בתפקיד הבכיר יותר מ-20 שנה, ובשנת 2016 הודיע שיותר לא יתמודד על התפקיד ובמקומו נכנס הנייה. משעל הינו דמות בולטת בחמאס. למרות שבשנים האחרונות תפקידו הרשמי לא היה בכיר במיוחד. ביטוי לכך יכלו לראות היום כשברשות הפלסטינית התקשרו אליו כדי לנחם אותו על מותו של הנייה.
בכיר הרשות חוסין א-שיח’ צייץ ב-X (טוויטר לשעבר) אחרי שניחם את משעל: “התקשרתי טלפונית לאחינו חאלד משעל וניחמתי אותו על מותו של ראש הלשכה המדינית, המנהיג הלאומי, איסמעיל הנייה, שמותו היווה אבידה גדולה לעם הפלסטיני. הבטחתי לו שהבחירה שלנו היא אחדות וחוזק של עמנו מול הכיבוש”. ישראל ניסתה בעבר, בתקופת כהונתו הראשונה של נתניהו בראשות הממשלה, לחסל את חאל’ד משעל בירדן. החיסול כשל וסוכני המוסד שניסו לחסלו – נתפסו. במטרה לחלצם, הסכימה ישראל לשחרר מבית הכלא את השייח’ אחמד יאסין, מייסד החמאס, וכן להעביר חומר שיציל את חייו של משעל (אחרי שחומר רעיל הותז לעברו).
ניסיון החיסול האדיר את שמו של משעל ברחוב הפלסטיני, והוא דמות מזוהה ביותר עם ארגון הטרור והנהגתו. באירועים פומביים הוא תועד פעמים רבות לצד הנייה, יורשו ומחליפו. הוא הדמות האולטימטיבית להיכנס לנעליו של הנייה כעת.
יש לציין כי הפיכתו של משעל לראש הזרוע המדינית, אם וכאשר תתרחש, עלולה לגרום לשינויים באשר לקשרים שבין חמאס לאיראן. משעל, בשונה מהנייה, נחשב למסוכסך עם השלטון בטהרן, לאחר שבמהלך מלחמת האזרחים בסוריה, לפני מעט יותר מעשור, הביע תמיכה במורדים נגד אסד – בניגוד לעמדת איראן.
מוסא אבו מרזוק
שם בולט נוסף למחליפו של הנייה הוא מוסא מֻחַמד אבו מרזוק, אחד מחברי הלשכה המדינית. בעבר – לפני משעל – כיהן כראש הלשכה המדינית, ולאחר מכן במשך כ-17 שנים כיהן כסגן ראש הלשכה המדינית. מרזוק נחשב גם הוא למועמד מוביל ונחשב לדמות בולטת בארגון הטרור. באחד מהראיונות שהעניק בחודשים האחרונים התבטא כי חטיפת נשים וילדים בשמחת תורה הייתה טעות.
לפני כחצי שנה, בצל המלחמה, העלה הצעה שחמאס תכיר בישראל, בהמשך להכרת אש”ף, במסגרת הסכם פיוס בתוך הפלסטינים. דבריו עוררו סערה והוא חזר בו וטען שדבריו הוצאו מהקשרם.
כך או כך, נראה שחמאס, או מה שנשאר מהארגון הזה בינתיים – כל עוד המלחמה נמשכת, הולך לקראת אנרכיה. אין דין ואין דיין. בהיעדר בחירות פנימיות, שלא יתקיימו בכל מצב בצורה נרחבת, הבוקה והמבולקה שצפויה לשרור – רבה.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
ישראל, מצידה, יכולה כמובן לצמצם לאנשי החמאס אופציות, ולצרף אל הנייה ודף (כנראה) גם את המועמדים שהוזכרו ואת סגניהם וסגני סגניהם. מה שמגיע – מגיע.
באבוד רשעים רינה.

Read More

Post Comment