הבעש”ט הקדוש התארח אצל הרב וכך גילה שהשוחט רימה
כיצד הבעש”ט הקדוש גילה שהשוחט רימה?
באחת הנסיעות של הבעל שם טוב הקדוש הוא התאכסן אצל רב הקהילה, כדי לשבות שם את השבת.
אמר הרב לאשתו – תדעי איך לכבדו, כי הוא איש גדול ומפורסם.
ענתה אשתו: נקנה בעז”ה בשר טוב, ונבחר ממנו נתח טוב לכבוד האורח.
האישה הלכה לקנות את הבשר, וראתה שלא נותר כלום, ונשבר לבה בקרבה. והלכה לשכנתה לבקש אולי תוכל לשאול ממנה בשר, וגם לשכנתה לא נותר, והלכה לשכנה נוספת וגם לה לא נותר בשר להלוות לה.
הלכה להתייעץ עם בעלה, ותוך כך, ראתה את שוחט העיר עובר ליד החלון, וסיפרה לו את הדבר, אמר השוחט: לפני שעתיים או שלוש שחטתי בן בקר רך וטוב.
ויען הבעש”ט ויאמר: אני אוהב מאוד לאכול את הראש, אם אפשר להביא אותו לכאן בשלמות, ואנקר אותו כאן.
ואמר השוחט: טוב הדבר, והלך בזריזות להביא את הראש לבית הרב.
התחיל הבעש”ט לדבר עם השוחט, ואמר לו: העולם אומרים שיש איזה הבחנה וחילוק בשיניים, תספור נא כמה שיניים ישנן.
השוחט פתח את פי הבהמה, והכניס את ידו לתוך פיה, כדי לספור את השיניים, והבהמה מיד דחקה את ידו, עד שלא היה יכול להוציא את ידו משם, וכשלא יכל יותר לסבול את הכאב, זעק מאוד.
אמר לו הבעל שם טוב הקדוש: מה לך כי נזעקת? והלא אין בבהמה רוח חיים?
וזעק עליו הבעל שם טוב הקדוש: רשע, התוודה על חטאיך.
והתוודה על חטאו, שמעולם לא בדק שום ריאה:
את מה שרצה הכשיר, ואת מה שרצה הטריף.
ונתן לו הבעל שם טוב הקדוש דרך תשובה על כך.
מאמרותיו של הבעל שם טוב הקדוש ‘צידה’ לדרך לשבוע טוב ומבורך
אומר הבעל שם טוב הקדוש, שיש לקב”ה כמה סוגי רחמנות על האדם.
רחמנות כמו של אב לבן: אפילו שהאב רואה שיש לבן כל טוב, וחסר לו רק דבר אחד, האב מרחם על הבן, ומשלים לו את חסרונו, כדי שלא יחסר לו כלום, וזה נקרא: אהבה רבה.
רחמנות שיש למלך על בן כפר: או על עניי הכפר, נקראת: אהבת עולם. כשחסר לבני הכפר הטוב שהם רוצים וצריכים, המלך מרחם עליהם, ונותן להם כל מחסורם.
מה ההבדל בין שתי הרחמנות: האב מרחם על בנו, ומשלים לו אף את הדבר הכי קטן שחסר לו.
רחמנות וצער המלך בשל הצער שיש לבנו: רחמנות המלך על בנו היא רחמנות בדרגה הכי גבוה, כי היא רחמנות תמידית, בשונה מרחמנות אחרת (הבעל שם טוב על התורה, פר’ ואתחנן).
איך מגיב המלך כשבנו קורא בשמו? כשהבן קורא לאביו בשמו, או אפילו אם בן הכפר קורא למלך באחד משמותיו – כראוי למלך, הוא מעורר את רחמנות המלך.
יש למלך צער – בצער בניו: מלבד הרחמנות התמידית שיש לקב”ה על ישראל בניו, מגודל אהבתו לבניו, כשיש לבן המלך צער גם המלך בצער.
כשישראל קוראים בתורה, מתעורר עליהם רחמנות: וכל אחד מישראל, יכול לעורר רחמנות נוספת אצל הקב”ה, כי כאשר ישראל קוראים בתורה, הם מעוררים עליהם את רחמנותו של ה’ יתברך, ואפילו בן כפר יכול לעורר רחמנות על עצמו, ומהי ההגדרה של בן כפר?
בן כפר – מי שאינו מבין בפנימיות התורה: ידוע שכל התורה היא שמותיו של הקדוש ברוך הוא, ולכן, אפילו מי שלא מבין בפנימיות התורה, ורק קורא בתורה בדחילו ורחימו, הקב”ה מקשיב לו ונענה לבקשתו, מכיון: שידוע שכל התורה היא שמותיו של הקדוש ברוך הוא, וקודשא בריך הוא ואורייתא חד הוא (עי’ זוה”ק, אחרי דע”ג ע”א).
קוראים לאדם בשמו, הוא עוזב עיסוקו ופונה למי שקורא לו: הדבר דומה לאדם שקוראים בשמו, ובאותו הרגע, הוא מניח כל עסקיו ופונה למי שקרא לו, ועונה ומשיב לו על בקשתו, כיון שהאדם קשור בשמו.
בזמן קריאת התורה מתעוררים – רחמים וחסדים: כך כביכול, השם יתברך מצמצם את עצמו בתורה, וכשקורים בתורה אז ממשיכים אותו, ומעוררים רחמים וחסדים על האדם, כי הוא ושמו יתברך הוא אחדות אחד (ליקוטים יקרים, ד”ג ע”ב וע”ג).
והבן זאת היטב, כי כך תמשוך רחמים וחסדים על עצמך ועל כלל ישראל:
“הטוב, כי לא כלו – רחמיך, והמרחם – כי לא תמו חסדך, כי מעולם קיווינו לך” כי:
“חסד אל כל היום” שנזכה, אמן!
יהי רצון שיהיה שבוע טוב ומבורך לכלל ישראל, בשורות טובות, פרנסה בשפע, רפואת הנפש והגוף, כל הברכות והישועות, אמן!
Post Comment