אושר סופית: ‘מה שטוב לאירופה טוב לישראל’ במזון ותמרוקים
מליאת הכנסת אישרה הלילה (בין רביעי לחמישי) בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון) (תיקון מס’ 10 והוראת שעה), התשפ”ד-2024. 27 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים.
מוצעות הקלות שונות על יבואנים ולעניין יבוא מזון. כמו כן מוצע להרחיב את אימוץ הדין האירופי לעניין מזון בישראל, על בסיס תפיסת ניהול סיכונים בידי העוסק במזון, ובין השאר מאומצות הוראות בעניין סימון ובכלל זה סימון אלרגנים, סימון גלוטן, סימון תזונתי וכן ייחוס מסרים למזון, הוראות בעניין תוספי מזון וחומרי טעם וריח, הוראות בעניין אריזת מזון וחומרים הבאים במגע עם מזון, הוראות לעניין מים מינרליים, והוראות נוספות לעניין בטיחות מזון.
מוצע כי בתקופה שעד ליום 31.12.2027, ההוראות האירופיות החדשות יחולו באופן מצומצם על יבואנים מאירופה ועל עוסקים במזון שיש להם מערכות בקרת בטיחות מזון עצמיות ובחרו בכך. כמו כן, מוצע להקים ועדה מקצועית מייעצת שתוכל לאפשר שימוש מעבר למותר באירופה וכן מוצע להקל את מנגנון עדכון ההוראות המאומצות מאירופה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: “חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע”ו-2015 קובע, בין השאר, מסלול יבוא המאפשר ליבואן נאות, כהגדרתו בחוק המזון, לייבא מזון המשווק באיחוד האירופי על בסיס עמידה בדרישות הרגולציה של האיחוד האירופי, וכן קובע מנגנון לאימוץ הוראות מסוימות החלות באיחוד האירופי לגבי ייצור, ייבוא או שיווק של מזון, בתנאים ובהחרגות כקבוע בחוק המזון (ההוראות המאומצות).
הצעת חוק זו נועדה, בין השאר, להסיר חסמים במסלול היבוא האירופי על ידי היבואן הנאות, להרחיב באופן ניכר את החלת דין האיחוד האירופי בישראל וכן לפשט את הליכי העדכון של השינויים שחלים בדין האירופי שאומץ בישראל, הכול תוך שמירה על בריאות הציבור באמצעות קיומו של מנגנון אכיפה על מי שאינו עומד בהוראות הדין”.
מליאת הכנסת אישרה מוקדם יותר הלילה בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת הרוקחים, התשפ”ד-2024. 9 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים.
בהצעת החוק מוצעים הסדרים המרחיבים את תחולת הדין האירופי לעניין עיסוק בתמרוקים בישראל. מוצע ליצור מסלול יבוא חלופי למסלול המבוסס על העקרונות שבבסיס כללי האיחוד האירופי, המיועד ליבואנים נאותים כהגדרתם בחוק המוצע אשר מקיימים תכנית בקרת איכות ובטיחות מקיפה בעבור כל תמרוק המיובא על ידם.
מסלול זה יאפשר ליבואן נאות לייבא תמרוק באופן מהיר ויעיל יותר, בלי שנערכה לתמרוק הערכת בטיחות ומבלי שנמסרה לגביו הודעה על שיווק בפורמט שקיים היום.
כמו כן,
ההכרה בעוסק בתמרוקים כיבואן נאות, תחייב אותו בניהול סיכונים מקובל, ניהול מידע באופן שוטף וקבלת אחריות מלאה ובלעדית על הבטיחות והיעילות של התמרוקים שהוא מייבא. תיקון זה יקל את נטל הפיקוח החל על יבואנים, ויאפשר להם לייבא תמרוקים לשוק באופן מהיר ויעיל יותר. בנוסף, הוראות האיחוד האירופי בעניין חומרים אסורים או מוגבלים בתמרוקים, יחולו בישראל, בתנאים, בהגבלות ובשינויים המפורטים בהצעה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: “תכלית התיקונים לעיל היא להתאים את החקיקה בישראל לסטנדרטים הבין־לאומיים ולהקל על יבואנים נאותים לייבא תמרוקים לישראל תוך שמירה על בטיחות התמרוקים ובריאות הציבור.
“התיקון המוצע מבוסס על ההסתמכות על מערך האיכות והבטיחות המחמיר הקיים במדינות האיחוד האירופי, שווייץ ובריטניה, הידועות בקפדנותן ובתקנים הגבוהים שלהן, וכן מבוסס על התפיסה כי תמרוק העומד בסטנדרטים המחמירים של מדינות ההסתמכות, יעמוד גם בדרישות הקיימות בישראל ויהיה בטוח ואיכותי לצרכן הישראלי. באמצעות הסתמכות על סטנדרטים אלה, יופחת הנטל האסדרתי על יבואנים וייועל תהליך היבוא, תוך שמירה על רמת הגנה צרכנית גבוהה בישראל”.Read More
Post Comment