כך מייסד בני ברק צנזר את תנועת ‘המזרחי’ מקורות חייו
פרק ו’: שני עסקנים/רבנים כיהנו בראשות מפלגת המזרחי בתקופת הקמת בני ברק לפני מאה שנים. ר’ מאיר ברלין בנו של הנצי”ב מוואלזין, והרב פישמן מימון ושניהם כיבדו בנוכחותם את טקס הנחת אבן הפינה של בני ברק בשנת תרפ”ד. כך הפכה העיר בני ברק “המודרנית” לבירת החברה החרדיתהניסיון להביא את ישיבת ‘חברון’ לבני ברק – שנכשלמהחזון איש עד הראי”ה קוק | הקשרים של מייסד בני ברקכשבני ברק חגגה את ל”ג בעומר בראשות הראי”ה קוקכשמייסדה של בני ברק הפולני התלונן: “מזרחי הייתי בעיניהם” הרב מימון עמד בראש מוסד הרב קוק, ומימן הדפסת וההדרת ספרים רבים. ולימים ר’ יצחק גרשטנקורן ביקש ממנו לסייע לו בהוצאת ספר זיכרונותיו, ואף ביקש לכתוב לו הקדמה, ובה כתב בין היתר שבחים מופלגים לראשו של ר’ יצחק גרשטנקורן:
“מתוך רעמי התותחים וצווחת הקלגסים של המלחמה העולמית הקודמת נשמעה ההצהרה המבשרת, הצהרת בלפור… ויחד עם הפסקת המלחמה הקטלנית ההיא נפסקה במידה ידוע גם הלחימה מצד החסידים כלפי רעיון הישוב… אחד מן החלוצים הראשונים בתוך החסידים האלה היה רבי יצחק גרשטנקורן… נתפלא אני על עקשנותו של אדם יחיד זה ועל עינוייו ונפתוליו…”.
בהמשך דבריו עקץ הרב מימון את גרשטנקורן ונבין תיכף מדוע:
“האמת אגיד: קראתי את זיכרונותיו אלה לתאבון, אבל לא מצאתי בהם את אשר חפצתי ורציתי למצוא: רציתי למצוא את אותו המעיין אשר שאב ממנו רבי יצחק גרשטנקורן אהבה וגעגועים לארץ ישראל כד כדי מסירות נפש – ולא מצאתי”.
למה התכוון הרב מימון “רציתי למצוא את אותו המעיין אשר שאב ממנו – ולא מצאתי”?!.
מכתב שכתב מספר ימים קודם לכן הרב מימון לר’ יצחק גרשטנקורן מגלה לנו שהרב מימון האשימו בצנזורה שערך בחייו האישים, ועל ההשמטה של החלק של חייו בו הושפע מתנועת המזרחי שסייעה לו להקים את בני ברק.
“ספרו”, כותב מימון, “נכתב לא ברוח האובייקטיבית היתרה. לציונות אין בו כל זכר למרות מה שלי ברור, כי כל ההשפעה עליך ועל חבריך באה רק מהציונות והמזרחי”.
בהמשך הרב מימון הדגיש שלמרות טענות אלו, הוא יעמוד בדיבורו להעביר לו את העזרה הכספית להדפסת זיכרונותיו.
הנפלא ביותר בסיפור זה שהרב מימון דרש מגרשטנקורן שלא יצנזר את הקדמתו זו במלואה בתמורה למימון אותו העביר להדפסת הספר. אלא ש… אתם כבר מנחשים? כן. ספרו של גרשטנקורן יצא בשתי מהדורות, מאחת מהם הושמטה הקדמה זו… המשך יבוא…
– לקריאה נוספת:
‘חלוצים לציון’ – הקמת המושבה בני ברק בתמיכתו של הראי”ה קוק משה נחמני, אור האורות תשע”ד)״בני ברק: ממושבה דתית לבירת החברה החרדית הישראלית״, מנחם קרן קרץ, יצא בקרוב בהוצאת יד בן צבימאמר ״בני ברק – כרך חרדי נולד״· סגולה מגזין ישראלי להיסטוריה 94 (תשעח) 16-27 ‘האיש שלא נרתע’ – סיפור תולדותיו וקורות חייו של רבי יצחק גרשטנקורן מייסד בני ברק וראש העיריה הראשון, אברהם טננבוים, בני ברק תשמ”ט. ‘חבלי יצר’ – סיפור חייו ופעלו של מייסד בני ברק ר’ יצחק גרשטנקורן, אהרן סורסקי (בני ברק תרל”ד)’זכרונותי על בני ברק’ שני חלקים, יצחק גרשטנקורן (בני ברק תשי”ב) לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: [email protected]Read More
Post Comment